Megtartotta alakuló ülését a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozata Budapesten 2011. január 6-án. A bizottság megvitatta a 2011. évre tervezett programot és a már korábban elfogadott Alapelveket. A munkaterv és az Alapelvek itt olvashatóak: Alapelvek, 2011. évi munkaterv

Vékás János: Magyarok a Vajdaságban. 1944–1954. Kronológia. Zenta, 2011.

 

 

 

Szerb kárpótlási törvény – folytatás

A VMSZ az elmúlt napokban többször is jelezte, hogy több szempontból is elfogadhatatlannak tartja a törvény javasolt változatát, ezen felül rövidnek tartja a nagy horderejű törvényre szánt négynapos vitát (szeptember 22–26.). A kapkodás oka, hogy október 12-én hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság a tagfelvételi kérelemről a véleményét, és addig meg kell, hogy legyen a három szóban forgó törvény is. Ám a vagyon-visszaszármaztatási törvény szövege olyan ideológiát képvisel, hogy a magyar nemzet a vesztes nemzet, és minden tagja, aki a háborúban bármilyen módon részt vett, bűnös. A törvényjavaslat szerint, aki a megszálló csapatok kötelékében szolgált, nem kaphatja vissza vagyonát. Ez azt jelenti, hogy azok a vajdasági magyarok nem jogosultak a visszaigénylésre, akik 1941 áprilisa és 1944 ősze között — törvényi kötelezettségüknek eleget téve — szolgáltak a magyar államnak. Így aki honvéd volt, automatikusan nem részesülhet kárpótlásban, amint leszármazottjai sem. A magyar kormány ez ellen ugyancsak jelezte tiltakozását, amelynek keretében Németh Zsolt államtitkár 2011. szeptember 28-án behívatta Szerbia budapesti nagykövetét. Az államtitkár elmondta, hogy a nagykövet figyelmét felhívták, a törvény ellentétes a szerbiai jogrendszerrel, a nemzetközi normákkal és az EU alapelveivel is. Boris Tadič elnök a tiltakozások ellenére 2011. október 3-án aláírta a törvényt.

Nem sugallhatja a törvény a kollektív bűnösséget (Magyar Szó, 2011. szeptember 11.)

Továbbra is patthelyzet a közvagyon és a restitúció terén (Magyar Szó, 2011. szeptember 20.)

A vajdasági magyarok fellélegezhetnek (Magyar Szó, 2011. szeptember 21.)

Pásztor István nyílt levele Boris Tadićhoz (VajdaságMa, 2011. szeptember 26.)

Németh Zsolt bekérette Szerbia budapesti nagykövetét (VajdaságMa, 2011. szeptember 27.)

Semjén ellenzi a szerb kárpótlási törvényt (Index, 2011. október 2.)

A szerb elnök aláírta a kárpótlási törvényt (Index, 2011. október 3.)

Kiemelt hírek

Húszezer személy adatait (nevét, foglalkozását, születési és elhalálozási idejét, ez utóbbi körülményeit illetve helyszínét) tartalmazza az az adatbázis, amelyet az 1944. szeptember 12-e után meggyilkoltak eltitkolt sírjait feltáró bizottság indított próbaútjára két és fél évi gyűjtőmunka után.
A www.komisija1944.
mpravde.gov.rs honlapon elindították az Áldozatok nyitott könyve projektumot, amely egyedülálló Európában, de lehet, hogy a világon is.
Egy olyan szoftverről van szó, amely révén területenként kereshető azon személyek neve, akik a felszabadulás után veszítették erőszakos módon életüket. A 35 ezernél is több személyből, amennyi ideiglenes nyilvántartásukban szerepel, eddig mintegy 20 ezer személy adatait vitték be, amelyek a már említett szoftver segítségével kikereshetők, mondta dr. Srđan Cvetković, az állami bizottság titkára

Megjelent a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság magyar tagozatának első kiadványa, amelynek címe: Iratok a Vajdaság történetéhez a szerbiai levéltárakban, 1944–1948/ Dokumenti iz istorije Vojvodine 1944–1948 u srpskim archivima.

Konferencia Az együttéléstől a tömeggyilkosságokig a Balkánon a 20. században címmel 2011. szeptember 30-án. Meghívó
Széchenyi Ferenc-díjat kapott Fodor István, a Magyar Tagozat tagja és a Zentai Történeti Levéltár igazgatója.
Vojislav Stanovčić és Glatz Ferenc, a Magyar–Szerb Akadémai Vegyes Bizottság társelnökei közös nyilatkozatot írtak alá 2011. május 30-án a két tagozat együttműködésével kapcsolatban.
Glatz Ferenc és Korhecz Tamás megállapodást írtak alá 2011. május 31-én a kutatások elősegítése céljából.
2011. május 5-én szerb-magyar államfői találkozóra került sor Belgrádban, amelynek során az államfők kifejtették, hogy fel kell gyorsítani a két ország tudományos akadémiái által létrehozott történelmi tényfeltáró vegyes bizottság munkáját.
2011. február 12-én került sor a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozatának tanácskozására Szabadkán, amelyet számos érdeklődő tisztelt meg jelenlétével.

Könyvbemutató

Bemutatták Sokcsevits Dénes Horvátország története című könyvét 2011. május 27-én.