Megtartotta alakuló ülését a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozata Budapesten 2011. január 6-án. A bizottság megvitatta a 2011. évre tervezett programot és a már korábban elfogadott Alapelveket. A munkaterv és az Alapelvek itt olvashatóak: Alapelvek, 2011. évi munkaterv

Vékás János: Magyarok a Vajdaságban. 1944–1954. Kronológia. Zenta, 2011.

 

 

 

2011. július

Mezei Zsuzsanna látogatása Ulmban

Mezei Zsuzsanna vajdasági főlevéltáros, a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozata tagja 2011. július hó folyamán látogatást tett Ulmban, ahol Hans Supritz, a Dunamenti Svábok Egyesületének elnöke és Christian Glass, a Dunamenti Svábok Múzeumának igazgatója tájékoztatták a vajdasági német áldozatok emlékének ápolásáról és az áldozatokról készített adatbázisról.

 

A zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
a levéltári kutatások és a visszaemlékezés-gyűjtés központja

2011. július 25.

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet (Zenta) bízta meg a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság keretében folyó levéltári kutatások és visszaemlékezés-gyűjtés logisztikai és pénzügyi koordinálásával, a munka eredményeinek megőrzésével és hozzáférhetővé tételével. Ezzel létre jött a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság 2011 januárjában elfogadott programjában meghatározott kutatómunka intézményi háttere. Tovább…

 

Felmentő ítélet született Képíró Sándor perében

2011. július 17.

2011. július 17-én első fokon — nem jogerős — felmentő ítélet született a háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándor, volt csendőr százados perében, akit azzal vádoltak, hogy 1942 januárjában a délvidéki razzia során, az egyik járőr parancsnokaként, részt vett civilek törvénytelen kivégzésében. Az ítélet kapcsán, amely élénk hazai és nemzetközi visszhangot váltott ki, Boris Tadić szerb államfő megdöbbenését fejezte ki, rámutatva, hogy az nem szolgálja a magyar–szerb megbékélés ügyét. Az elnök rosszallásának oka, hogy akkor, amikor Szerbia éppen kiemelten foglalkozik a jugoszláv tömeggyilkosságokkal, sőt a tömeggyilkosok személyével, akkor mentik fel Magyarországon a magyar részről elkövetett atrocitásokat sokak szemében szimbolizáló Képírót.

Tadićot megdöbbentette Képíró felmentése (Magyar Szó, 2011. július 22.)

Comments are closed.

Kiemelt hírek

Húszezer személy adatait (nevét, foglalkozását, születési és elhalálozási idejét, ez utóbbi körülményeit illetve helyszínét) tartalmazza az az adatbázis, amelyet az 1944. szeptember 12-e után meggyilkoltak eltitkolt sírjait feltáró bizottság indított próbaútjára két és fél évi gyűjtőmunka után.
A www.komisija1944.
mpravde.gov.rs honlapon elindították az Áldozatok nyitott könyve projektumot, amely egyedülálló Európában, de lehet, hogy a világon is.
Egy olyan szoftverről van szó, amely révén területenként kereshető azon személyek neve, akik a felszabadulás után veszítették erőszakos módon életüket. A 35 ezernél is több személyből, amennyi ideiglenes nyilvántartásukban szerepel, eddig mintegy 20 ezer személy adatait vitték be, amelyek a már említett szoftver segítségével kikereshetők, mondta dr. Srđan Cvetković, az állami bizottság titkára

Megjelent a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság magyar tagozatának első kiadványa, amelynek címe: Iratok a Vajdaság történetéhez a szerbiai levéltárakban, 1944–1948/ Dokumenti iz istorije Vojvodine 1944–1948 u srpskim archivima.

Konferencia Az együttéléstől a tömeggyilkosságokig a Balkánon a 20. században címmel 2011. szeptember 30-án. Meghívó
Széchenyi Ferenc-díjat kapott Fodor István, a Magyar Tagozat tagja és a Zentai Történeti Levéltár igazgatója.
Vojislav Stanovčić és Glatz Ferenc, a Magyar–Szerb Akadémai Vegyes Bizottság társelnökei közös nyilatkozatot írtak alá 2011. május 30-án a két tagozat együttműködésével kapcsolatban.
Glatz Ferenc és Korhecz Tamás megállapodást írtak alá 2011. május 31-én a kutatások elősegítése céljából.
2011. május 5-én szerb-magyar államfői találkozóra került sor Belgrádban, amelynek során az államfők kifejtették, hogy fel kell gyorsítani a két ország tudományos akadémiái által létrehozott történelmi tényfeltáró vegyes bizottság munkáját.
2011. február 12-én került sor a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozatának tanácskozására Szabadkán, amelyet számos érdeklődő tisztelt meg jelenlétével.

Könyvbemutató

Bemutatták Sokcsevits Dénes Horvátország története című könyvét 2011. május 27-én.