Megtartotta alakuló ülését a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozata Budapesten 2011. január 6-án. A bizottság megvitatta a 2011. évre tervezett programot és a már korábban elfogadott Alapelveket. A munkaterv és az Alapelvek itt olvashatóak: Alapelvek, 2011. évi munkaterv

Vékás János: Magyarok a Vajdaságban. 1944–1954. Kronológia. Zenta, 2011.

 

 

 

2011. augusztus

Széchenyi Ferenc-díjat kapott Fodor István

2011. augusztus 19.

Fodor István, a Zentai Történeti Levéltár igazgatója és a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozata tagja Széchenyi Ferenc-díjat kapott. A díjat 2011. augusztus 19-én vehette át Budapesten Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkártól. A Magyar Szó hírportál rövid interjút készített Fodor Istvánnal a kitüntetés alkalmából.

Minden díjban van egy kis biztatás (Magyar Szó, 2011. augusztus 20.)

 

Apatinban avatták föl a Délvidék első Szent István-szobrát

2011. augusztus 14.

Varga Attila gödöllői kőfaragóművész alkotását a település központjában, a katolikus templom mellett állították föl, a nyugat-bácskai város alapításának ezredik évfordulója alkalmából.
A városalapító Szent István király szobrának felavatása egy újabb fejezete az egymást elfogadó, sokszínűségét megtartó, mégis egységes Európa építésének mondta avatóbeszédében Gémesi György Gödöllő polgármestere.
Miodrag Bakity, Apatin alpolgármestere elmondta, a város ahol ma tizennégy nemzetiség él együtt – Szent Istvánnak köszönheti a létét, és azt is, hogy egykor templom épült a Duna-parton. A politikus hangsúlyozta, a város magyarsága hidat jelent Magyarország felé.
Az avatási ünnepségen a Vajdasági Magyar Demokrata Pártot (VMDP) Kovács László a párt topolyai körzeti szervezetének elnöke képviselte.

Forrás: http://www.vmdp.org.rs/

Gémesi György polgármester úr Apatinban elmondott beszéde itt olvasható: Apatin köszöntő

Kiemelt hírek

Húszezer személy adatait (nevét, foglalkozását, születési és elhalálozási idejét, ez utóbbi körülményeit illetve helyszínét) tartalmazza az az adatbázis, amelyet az 1944. szeptember 12-e után meggyilkoltak eltitkolt sírjait feltáró bizottság indított próbaútjára két és fél évi gyűjtőmunka után.
A www.komisija1944.
mpravde.gov.rs honlapon elindították az Áldozatok nyitott könyve projektumot, amely egyedülálló Európában, de lehet, hogy a világon is.
Egy olyan szoftverről van szó, amely révén területenként kereshető azon személyek neve, akik a felszabadulás után veszítették erőszakos módon életüket. A 35 ezernél is több személyből, amennyi ideiglenes nyilvántartásukban szerepel, eddig mintegy 20 ezer személy adatait vitték be, amelyek a már említett szoftver segítségével kikereshetők, mondta dr. Srđan Cvetković, az állami bizottság titkára

Megjelent a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság magyar tagozatának első kiadványa, amelynek címe: Iratok a Vajdaság történetéhez a szerbiai levéltárakban, 1944–1948/ Dokumenti iz istorije Vojvodine 1944–1948 u srpskim archivima.

Konferencia Az együttéléstől a tömeggyilkosságokig a Balkánon a 20. században címmel 2011. szeptember 30-án. Meghívó
Széchenyi Ferenc-díjat kapott Fodor István, a Magyar Tagozat tagja és a Zentai Történeti Levéltár igazgatója.
Vojislav Stanovčić és Glatz Ferenc, a Magyar–Szerb Akadémai Vegyes Bizottság társelnökei közös nyilatkozatot írtak alá 2011. május 30-án a két tagozat együttműködésével kapcsolatban.
Glatz Ferenc és Korhecz Tamás megállapodást írtak alá 2011. május 31-én a kutatások elősegítése céljából.
2011. május 5-én szerb-magyar államfői találkozóra került sor Belgrádban, amelynek során az államfők kifejtették, hogy fel kell gyorsítani a két ország tudományos akadémiái által létrehozott történelmi tényfeltáró vegyes bizottság munkáját.
2011. február 12-én került sor a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozatának tanácskozására Szabadkán, amelyet számos érdeklődő tisztelt meg jelenlétével.

Könyvbemutató

Bemutatták Sokcsevits Dénes Horvátország története című könyvét 2011. május 27-én.