Megtartotta alakuló ülését a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozata Budapesten 2011. január 6-án. A bizottság megvitatta a 2011. évre tervezett programot és a már korábban elfogadott Alapelveket. A munkaterv és az Alapelvek itt olvashatóak: Alapelvek, 2011. évi munkaterv

Vékás János: Magyarok a Vajdaságban. 1944–1954. Kronológia. Zenta, 2011.

 

 

 

2011. június

Emlékkötetet és kitüntetést kapott Fodor István zentai levéltár-igazgató, a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság magyar tagozatának tagja

Forrás: Magyar Szó.com hírportál

A Magyar Levéltárosok Egyesülete balatonfüredi vándorgyűlésén adták át Fodor Istvánnak a Tanulmányok a 60 éves Fodor István tiszteletére című kötetet, míg a Vajdasági Levéltárosok Egyesülete a dr. Dimitrije Kirilović-díját adományozta számára. A Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság tagjának munkáját tehát mind Magyarországon, mind Szerbiában jószerivel egyidőben ismerték el. A kötethez, illetve a kitüntetéshez gratulálunk!

Két elismerés egy időben

 

 

 

Keresztet állítottak a 44-es vérengzések német áldozatainak

2011. június 29.

A Hódság és Bački Gračac közelében levő Hipo gyárnál keresztet állítottak a 212 német nemzetiségű lakosnak, akik itt vesztették életüket a negyvennégyben elkövetett etnikai tisztogatásokban. Az eseményen részt vett Németország és Magyarország nagykövete, a helyi társadalmi-politikai szervezetek képviselői, a helyi lakosság, illetve sokan a túlélők közül, akik jórészt már Németországból tértek vissza erre az alkalomra.

Forrás: Hét Nap. Vajdasági magyar hetilap – Szabadka

 

Mezei Zsuzsanna előadása a Magyar Levéltárosok 2011. évi vándorgyűlésén

2011. június 20–22.

Mezei Zsuzsanna, a Magyar Tagozat tagja előadást tart a Magyar Levéltárosok Egyesülete Vándorgyűlésén a Forrásközlő szekción belül, „Magyar voltál, ezért!” Az 1944-45-ös délvidéki atrocitások történeti forrásai a Vajdasági Levéltár fondjaiban címmel.
A vándorgyűlés helye és időpontja: Balatonfüred, 2011. június 20–22.
További információ a rendezvényről és a részletes programról megtekinthető a Magyar Levéltárosok Egyesülete hivatalos honlapján: http://www.leveltaros.hu/

 

Interjú Alexov Ljubomírral, a Szerb Országos Önkormányzat elnökével

2011. június 8.

2011. január 6-án tartotta alakuló ülését a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozata Budapesten, amelynek feladata, hogy az 1941–1948 közötti évek közös múltjának tisztázatlan kérdéseit feltárja és közzétegye. Történelmi számvetés és elszámolás szükséges ugyanis ahhoz, hogy az évszázadokon keresztül együtt élő nemzetek között megszűnjön a bizalmatlanság, hogy a szerb és a magyar nép is higgadtan tudjon beszélni közös múltjuk nem ritkán bűnöktől terhelt szakaszairól is. E nehéz feladat elvégzésben oroszlánrész jut a független szakmai tudományos szervezeteknek. A bizottság ennek jegyében kezdte meg munkáját. Erről kérdeztük Alexov Ljubomírt, a magyarországi Szerb Országos Önkormányzat elnökét, aki tagja a bizottságnak is. Tovább…

Kiemelt hírek

Húszezer személy adatait (nevét, foglalkozását, születési és elhalálozási idejét, ez utóbbi körülményeit illetve helyszínét) tartalmazza az az adatbázis, amelyet az 1944. szeptember 12-e után meggyilkoltak eltitkolt sírjait feltáró bizottság indított próbaútjára két és fél évi gyűjtőmunka után.
A www.komisija1944.
mpravde.gov.rs honlapon elindították az Áldozatok nyitott könyve projektumot, amely egyedülálló Európában, de lehet, hogy a világon is.
Egy olyan szoftverről van szó, amely révén területenként kereshető azon személyek neve, akik a felszabadulás után veszítették erőszakos módon életüket. A 35 ezernél is több személyből, amennyi ideiglenes nyilvántartásukban szerepel, eddig mintegy 20 ezer személy adatait vitték be, amelyek a már említett szoftver segítségével kikereshetők, mondta dr. Srđan Cvetković, az állami bizottság titkára

Megjelent a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság magyar tagozatának első kiadványa, amelynek címe: Iratok a Vajdaság történetéhez a szerbiai levéltárakban, 1944–1948/ Dokumenti iz istorije Vojvodine 1944–1948 u srpskim archivima.

Konferencia Az együttéléstől a tömeggyilkosságokig a Balkánon a 20. században címmel 2011. szeptember 30-án. Meghívó
Széchenyi Ferenc-díjat kapott Fodor István, a Magyar Tagozat tagja és a Zentai Történeti Levéltár igazgatója.
Vojislav Stanovčić és Glatz Ferenc, a Magyar–Szerb Akadémai Vegyes Bizottság társelnökei közös nyilatkozatot írtak alá 2011. május 30-án a két tagozat együttműködésével kapcsolatban.
Glatz Ferenc és Korhecz Tamás megállapodást írtak alá 2011. május 31-én a kutatások elősegítése céljából.
2011. május 5-én szerb-magyar államfői találkozóra került sor Belgrádban, amelynek során az államfők kifejtették, hogy fel kell gyorsítani a két ország tudományos akadémiái által létrehozott történelmi tényfeltáró vegyes bizottság munkáját.
2011. február 12-én került sor a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozatának tanácskozására Szabadkán, amelyet számos érdeklődő tisztelt meg jelenlétével.

Könyvbemutató

Bemutatták Sokcsevits Dénes Horvátország története című könyvét 2011. május 27-én.